🕒 Doba přípravy: 1 hod.
⏲️ Doba vaření, pečení: 2 hod.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 35 koláčků
🍪 Popis
Kdo by nemiloval vůni klasických kynutých koláčů s povidly, tvarohem nebo mákem. Obzvlášť, když jsou nazdobené jako z prastaré babiččiny kuchyně! Jako „zkušební“ jsem použila recept na pražské koláčky z kuchařky Anny Drůbkové a osobně musím přiznat, že jsem lepší koláče snad nikdy neměla.
🍓 Ingredience
Těsto
- 750 g hladké mouky
- 250 g másla
- 100 g pískového cukru
- 5 žloutků
- citronová kůra
- sůl
- 600 ml mléka
- 30 g kvasnic
- hladká mouka na podsypávání
- vejce na potření
Maková náplň na 10 koláčů
- 200 g mletého máku
- 300 ml mléka
- 50 g másla
- citronová kůra
- mleté nové koření
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve jsem si nachystala kvásek. Do misky jsem dala asi 0,5 dl vlažného mléka, přimíchala lžičku cukru a 30 g čerstvých kvasnic. Misku jsem uložila na okno, kam svítilo sluníčko, a nechala jej vzejít.
Krok 2: Mezitím jsem nakrájela na plátky kostku másla a pomalu jej nechala rozehřát v kastrolku. Do velké mísy jsem dala 750 g hladké mouky, pískový cukr, žloutky, citronovou kůru a špetku soli a nakonec jsem přilila také vzešlý kvásek a vlažné mléko. Vše jsem zamíchala vařečkou, a pak přišel na řadu ruční šlehač a jeho pracovité hnětací metly, bez kterých by vymíchání hladkého těsta trvalo pěkně dlouho.
Krok 3: Mléka jsem nakonec spotřebovala necelého půl litru; přidávejte jej postupně zhruba po 1 dl a sami uvidíte, jestli těsto už je přiměřeně vláčné a řídké. Záleží na typu mouky, kterou používáte, i velikosti žloutků. Ideálně se těsto za metlami táhne, je pružné a měkké. Umíchané těsto jsem v míse přikryla utěrkou, dala na vyhřáté okno a nechala asi hodinu kynout. Mezitím jsem si připravila náplně.
Krok 4: Mletý mák jsem zalila asi 250 ml mléka, mák lehce svařila i s kouskem másla. Nakonec jsem přidala asi 2 lžíce pískového cukru a špetku mletého nového koření (neuvěřitelně voní!) a míchala, až mák zhoustl.
Krok 5: Tvaroh už přes síto cedit není třeba, takže jsem vaničku tvarohu vyklopila do mísy, přidala žloutek, 2 lžíce cukru, plátek úplně měkkého másla a mleté mandle a vše metlou umíchala do hladka.
Krok 6: Na konec už zbývala jen povidla. Ta jsem dala taktéž do mísy, přidala jednoho panáka rumu a metlou také utřela do hladka. Doporučuji povidla předem aspoň na půl hodiny vyndat z lednice, jinak se vám budou špatně míchat. Nakonec jsem přidala asi 3 tlučené hřebíčky, 1/4 lžičky mleté skořice a jako bonus navíc také na špičku nože mletého nového koření. Jeho vůně je prostě omamná! Cukr už jsem ani nepřidávala, povidla mi přišla sladká dost.
Krok 7: Nakynuté těsto jsem vyklopila na pomoučený vál a důkladně jej ještě jednou rukama propracovala. Těsto jsem pak nožem nakrájela na stejně velké kousky, které se mi akorát vešly do dlaně, a z každého z nich jsem vypracovala malé bochánky. Ty jsem nechala ještě asi 10 minut kynout a zatím jsem si troubu předehřála na 180 stupňů.
Krok 8: Na plech jsem vyrovnala vždy 15 bochánků (nebojte se a nechte jim opravdu velký prostor, hodně nabudou ještě pečením) a do těch jsem dnem skleničky o průměru asi 5 cm důkladným promáčknutím vytvořila důlky. Skleničku si mezi každým promáčknutím pomoučete, ať se vám na ni těsto nelepí! Jednotlivé náplně jsem postupně dala do cukrářského zdobicího pytlíku a do koláčů spirálou nanesla náplň. Koláče samozřejmě můžete naplnit i lžící, ale nebudou tak hezké.
Krok 9: Nakonec jsem jednotlivé náplně dozdobila rozinkami nebo mandlovými lupínky, okraje koláčů potřela rozšlehaným vajíčkem a plechy jsem postupně vkládala do trouby. S plněním dalších plechů není kam pospíchat, jeden se peče asi 25–30 minut do zlatova. Já jsem ale bez problémů do horkovzdušné trouby dala dva plechy zároveň a koláčky stejně byly krásně zlatavé.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/babicciny-recepty-kynute-kolace-21662








Napsat komentář