🕒 Doba přípravy: 1 hod.

🧑‍🍳 Náročnost: obtížné
🍽️ Množství: 6 tartaletek

🍪 Popis

Crémeux

Crémeux je sametově jemný krém, kterým můžete naplnit tartaletky, nalít ho do skleniček a dozdobit nebo použít jako náplň do dortů.
Hlavním rysem crémeux je právě jeho krémovost – krém by se měl rozplynout na jazyku, struktura musí být jemná a sametová.
Jeho základem je crème anglaise – anglický krém).

🍓 Ingredience

NA ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY

  • máslo 90 g
  • studené, na kostičky
  • mouka pšeničná hladká 170 g
  • holandského typu 11 g
  • 71 g
  • 1 špetka
  • mouka mandlová 26 g
  • vejce 38 g

NA ČOKOLÁDOVÉ CRÉMEUX

NA BANÁNOVÉ CRÉMEUX

  • želatina 1.3 g plátkové
  • banánové pyré 70 g
  • banánové pyré
  • mučenkové pyré 30 g
  • žloutek 30 g
  • vejce 37 g
  • krupicový cukr 22 g
  • máslo 37 g
  • na dokončení
  • na ozdobu (, meduňka)

🥘 Postup přípravy

ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY

Všechny sypké suroviny zvlášť prosejte. V robotu nebo ručně vytvořte z másla, hladké mouky a kakaa jemnou drobenku připomínající písek. Přisypte moučkový cukr, sůl, mandlovou mouku a promíchejte. Jako poslední přidejte vejce a rychle promíchejte.
Směs vysypte na pracovní plochu a zpracujte už jen ručně: Ze směsi vytvořte hromádku a hranou dlaně ji po částech odtlačujte od sebe. Těsto se roztáhne po válu, poté je srolujte směrem k sobě, pootočte o 90° a proces jednou až dvakrát zopakujte.
Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit nebo jej rovnou vyválejte mezi 2 pečicími papíry na sílu zhruba 2–3mm. Dejte alespoň na hodinu mrazit.
Následně vykrájejte kolečka a proužky a vyložte ráfky, dna propíchejte vidličkou a dejte zamrazit. Pak rozložte na plech a pečte při 160°C (horkovzduch) asi 10–15 minut dozlatova. Nechte zchladnout a vyjměte z ráfku.

ČOKOLÁDOVÉ CRÉMEUX

125 gramů mléka nalijte do rendlíku a zahřejte na 80°C, pak odstavte, vsypte čaj a nechte překryté 15 minut louhovat. Přeceďte (obr. 1) a odvažte 90g. Pokud vám nějaký gram chybí, dolijte čerstvým mlékem.
Zbylé mléko (63g) zahřejte společně se smetanou na cca 80°C. V misce promíchejte žloutky a cukr a za stálého šle- hání vlijte do směsi smetanu s mlékem (obr. 2). Vraťte do hrnce a za stálého míchání stěrkou zahřejte přesně na 82°C. Ihned poté přelijte do misky a vmíchejte zahřáté mléko ochucené čajem.

Obě čokolády vsypte do odměrky a přelijte mléčnou směsí tak, aby byla čokoláda téměř ponořená (obr. 3). Ponorným mixérem vymixujte lesklou hustou emulzi a pak zašlehejte zbylou tekutinu. Na závěr vmixujte mučenkové pyré o pokojové teplotě (obr. 4). Směs přelijte do misky, na povrch přitiskněte potravinářskou fólii a nechte v lednici několik hodin vychladit.

BANÁNOVÉ CRÉMEUX
Želatinu nechte nabobtnat v misce plné ledové vody. Po cca 10 minutách ji vyndejte, vymačkejte a odložte do lednice.

Obě ovocná pyré dejte do rendlíčku, přidejte žloutky a vejce a promíchejte (obr. 5). Směs postavte na plotnu, přisypte cukr (obr. 6) a za stálého míchání zahřejte směs na 82°C či do zhoustnutí (obr. 7). Přelijte do vyšší nádoby a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Nechte zchladnout na cca 40°C a pak ponorným mixérem vmíchejte máslo. Na krém přitiskněte potravinářskou fólii a dejte do lednice chladit.

PŘÍPRAVA NA ZDOBENÍ A DOKONČENÍ

Mučenku rozřízněte a lžičkou z ní vydlabejte vnitřek do sítka (obr. 8). Zrníčka v sítku jemně protírejte, tak se zbavíte šťávy a částečně i dužiny (obr. 9).

Hotové košíčky lehce začistěte jemným struhadlem (obr. 10). A poté je pomocí cukrářského sáčku naplňte čokoládovým krémem a povrch uhlaďte. Nebo krém můžete velmi opatrně nahřát v mikrovlnce, aby lehce povolil, a do košíčků jej nalijte (obr. 11). Krém do upečených košíčků nikdy nelijte horký, košíčky by příliš zvlhly.

Bánový krém v misce prošlehejte metličkou do krémové konzistence a pomocí cukrářského sáčku se špičkou velikosti 8 mm jej naneste do spirálkového tvaru na naplněné tartaletky (obr. 12). Dozdobíme malými bylinkami a zrníčky marakuji a mangovo-maracujovými křupkami (obr. 13).

☕️ Poznámka

🍏 Výživa

Energie: 3552 kcal
Bílkoviny: 109 g
Sacharidy: 312 g
Tuky: 208 g
Vláknina: 22 g



Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *