Taštičky z křehkého těsta s krůtím masem na pivě a blaťáckým zlatem

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 2 hod.

🍽️ Množství: 8 porcí

🍪 Popis

Ideální pohoštění na večírek, ale i chutná svačina na cesty. Taštičky plněné masem a sýrem jsou ale především dokonalý parťák k půlitru vychlazeného piva.

🍓 Ingredience

MASO:

TAŠTIČKY:

DIP:

:

  • cherry rajčata různých barev 1 hrst
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • hladkolistá 1 snítka
  • menší šalotka 2 ks
  • čerstvá citronová šťáva
  • 2 ks
  • 1 lžička

🥘 Postup přípravy

MASO: V hrnci rozpalte na vysokou teplotu. Maso nakrájejte na větší kousky, dobře osolte, opepřete a dejte do hrnce – je potřeba, aby se na oleji ze všech stran dobře zatáhlo a mírně zbarvilo. Poté do hrnce přidejte na půlměsíčky nakrájenou cibuli a za občasného míchaní vše restujte asi další 3 minuty. Teplotu snižte a pokračujte, dokud cibule nezměkne a nechytne zlatavou barvu. Přidejte plátky česneku a ještě 2 minuty restujte. Přisypte papriku a ještě zhruba minutu pokračujte – paprika se hezky rozvoní.
Zvyšte teplotu, přilijte pivo a počkejte, až se vypaří . Poté do hrnce přilijte trochu vývaru (aby maso bylo zakryté), hrnec zaklopte a maso duste, dokud nezměkne, tedy asi 60 minut. Podle potřeby v průběhu přilévejte vývar.

Jakmile maso bude hotové, tak šťávu, ve které se dusilo, zredukujte podle potřeby. Masem se budou plnit taštičky, takže šťáva musí být chuťově výraznější a opravdu hustá. Nakonec maso ve šťávě natrhejte – dvěma vidličkami to jde skvěle. Podle potřeby dochuťte pár kapkami citronu.

TAŠTIČKY: Troubu vyhřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na tenký plát, můžete si při tom pomoci trochou mouky. Z těsta pomocí misky o průměru 8–10 cm vykrájejte tolik kulatých placek, kolik se vám povede (ideálně 8). Jde to jednoduše, stačí misku položit na těsto a kolem obvodu ji objet nožem.

Do středu každé dejte trochu krůtího másla, navrch plátek sýra. Okraje těsta kolem náplně potřete rozšlehaným vejcem. Jednu část těsta pak přehněte přes náplň a vidličkou přimačkejte k druhé části těsta. Měl by vzniknout půlkruh.

Taštičky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a potřete zbylým vejcem. Do každé taštičky udělejte na povrchu 2–3 mini dírky nožem, ty zabrání tomu, aby při pečení praskaly. Taštičky pečte 10–12 minut, dokud nebudou hezky křupavé a upečené.

DIP: Pažitku nasekejte najemno a v misce promíchejte se smetanou, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

SALSA: Rajčata a šalotky nakrájejte na malé kostičky, přidejte na nudličky nasekanou petrželku, vše promíchejte s olejem a dochuťte solí, pepřem, citronem a případně také medem.

Taštičky dejte na velký talíř, přidejte misku s dipem, rajčatovou salsu a pusťte se do toho.

☕️ Poznámka

https://fresh.iprima.cz/recepty/tasticky-z-krehkeho-testa-s-krutim-masem-na-pive-blatackym-zlatem




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *