🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 pekáč o rozměrech 35 × 25
🍪 Popis
Pomalu začínají kvést třešně a to je pro mě vždy signál, že je potřeba zlikvidovat i poslední zbytky jejich mražených plodů z loňska. Podobnou bublaninu připravuji v sezoně často: stačí jedna mísa, hrneček jako odměrka a deset minut času. Jak rychle je hotová, tak rychle se obvykle i sní. Tentokrát jsem ji vylepšila trochou mletého máku.
🍓 Ingredience
- 2 hrnky mražených třešní
- 3 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 1.5 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 hrnku mletého máku
- 1 lžička citronové kůry
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Na dokončení
- máslo na vymazání
- hrubá mouka na vysypání
- moučkový cukr na posypání
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Mražené třešně nechte chvíli povolit a okapat na sítku (použít můžete i kompotované třešně, ale také je nechte dobře okapat). Troubu předehřejte na 180 °C, pekáček dobře vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
Krok 2: Do velké mísy rozklepněte celá vejce, přidejte špetku soli, cukr a šlehejte, až hmota výrazně nabude a zesvětlá. Poté tenkým praménkem přidávejte olej a mléko a také je dobře zašlehejte. (Jako odměrku používám hrnek s objemem 250 ml.)
Krok 3: Přidejte citronovou kůru, do mísy prosejte mouku, přidejte mletý mák a kypřící prášek a už jenom krátce pomalu prošlehejte.
Krok 4: Těsto vlijte do připravené formy, nahusto poklaďte okapanými třešněmi a dejte péct. Pečte asi 25 až 30 minut, až začne povrch jemně zlátnout a špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá.
Krok 5: Hotový koláč nechte chvíli zchladnout, zlehka poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
☕️ Poznámka
Tip: Pokud se vám zdá, že je cukru příliš, uberte čtvrt hrnku a nahraďte ho mákem. Bublanina s celým hrnkem cukru ale chutná právě tak, jak ji znáte z dětství, a rozhodně není přeslazená.
Tip: Okapané třešně velmi zlehka obalte v hladké mouce, při pečení se nepropadnou na dno pekáčku. Nepřežeňte to ale s jejím množstvím: mražené třešně jsou vlhké a rády ji na sebe nabalí až příliš. Nejlépe vám to půjde, když je rozložíte do jedné vrstvy a zlehka poprášíte přes jemné sítko.








Napsat komentář