Řecký lepkavý ořechový koláč

, , ,

🕒 Doba přípravy: 1,5 hod.

)🍽️ Množství: 16 porcí

🍪 Popis

Milovaná karidopita, jak Řekové tento koláč nazývají, a v němž nechybí olivový , dává plně vyniknout chuti ořechů, ale neopomíjí tamní tak oblíbený detail, jakým je zakapání voňavým sirupem s citronem. Ten těsto nejen dál provoní, ale i víc zvláční, takže koláč je v dalších dnech lepší a lepší.

🍓 Ingredience

:

  • zlatý přírodní krupicový cukr 180 g
  • 225 ml
  • celá 1/2 svitku
  • šťáva z 1 citronu

🥘 Postup přípravy

Nejprve připravte sirup: Cukr nechte rozpustit ve vodě na mírném stupni, přidejte skořici a vařte 2 minuty. Nechte vychladnout, pak skořici vyndejte. Přidejte citronovou šťávu a nechte stranou.

Troubu předehřejte na 160 °C. Čtverhrannou formu o straně 23 cm vymažte a vyložte papírem na pečení. Ve velké míse promíchejte elektrickými metlami vejce s cukrem, citronovou kůrou, mlékem a olivovým olejem. Navrch prosejte mouku, a sodu, přidejte a a dobře promíchejte. Těsto vlijte do formy, rovnoměrně po diagonále posázejte ořechy a pečte 35 až 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je koláč propečený.

Ještě teplý koláč propíchejte špejlí nebo kovovým špízem a zalijte sirupem, který se do něj vsákne. Nechte ho vychladnout ve formě, pak vyndejte a nakrájejte na typické kosočtverečky.

☕️ Poznámka

https://fresh.iprima.cz/recepty/recky-lepkavy-orechovy-kolac




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *