Bezové dortíky s překvapením

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední

🍪 Popis

Nedokážu projít kolem kvetoucího bezu bez toho, abych se zastavila. Jeho omamná vůně a léčivá síla mě svádí ke sběru a kuchařským experimentům. Bezový je klasika, loni jsem květy přidala k jahodové marmeládě (je báječná) a letos jsem vytvořila ty „nejbezovější“ cupcaky. Bez je v korpusu i v krému a uprostřed najdete překvapení.

🍓 Ingredience

Na krém:

  • 5 bezových květů
  • 200 g smetany ke šlehání 30%
  • 250 g
  • 1 lžíce cukru moučka

Na těsto:

  • 160 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 60 ml bezového sirupu
  • 12 čerstvých jahod

Na dozdobení:

  • čerstvá
  • čerstvé jahody

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Den dopředu nasbírejte pět velkých květenství bezu. Chvíli nechte květy ležet ve stínu, ať stihnou vylézt všichni broučci, a poté otrhejte nad velkým talířem jemné bílé kvítky (bez sbírám na čistých místech a neoplachuji ho, byla by škoda zbavit se voňavého pylu).

Krok 2: Otrhané květy vložte do skleněné šroubovací lahve, zalijte smetanou a v lednici nechte odležet do druhého dne.

Krok 3: Na druhý den rozpalte troubu na 180 stupňů, opláchněte a osušte 12 středně velkých jahod, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a v kastrolku rozpusťte máslo.

Krok 4: Do jedné mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Ve druhé míse prošlehejte vejce, přidejte , , rozpuštěné máslo a znovu dobře prošlehejte. Vlijte do mísy se sypkými surovinami a lžící promíchejte tak, aby se všechna mouka provlhčila, ale zbytečně nešlehejte.

Krok 5: Rozdělte těsto do připravené formy – košíčky naplňte zhruba do poloviny. Doprostřed každého vtiskněte jednu celou jahodu a vložte do trouby. Pečte zhruba 20 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde suchá. Upečené nechte vychladnout.

Krok 6: V mezičase si připravte krém. V míse prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Přes malé sítko k němu přeceďte bezovou smetanu, kterou jste dělali den předem, květy dobře vymačkejte. Znovu šlehejte, až krém zhoustne, trvá to chvilku.

Krok 7: Pomocí ářského sáčku nastříkejte krém na vychladlé dortíky a ozdobte podle fantazie – jemnými kvítky bezu, kouskem jahody nebo lístečkem máty či meduňky.

☕️ Poznámka

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie1 126,5 kJ
Bílkoviny3,43 g
Tuky20,43 g
Sacharidy17,88 g
0,06 g
SAFA12,31 g
Vláknina1,35 g
Cukry6,24 g

https://www.prozeny.cz/clanek/bezove-dortiky-s-prekvapenim-64708




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *