🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 10-15 chlbíčků

🍪 Popis

Chlebíčky jsou večírková klasika. Nejlepší je na nich příprava, kdy se všichni sejdou u stolu, vybalí sýry, salámy a domácí pomazánky, nakrájejí a pustí se do obkládání…

🍓 Ingredience

S PIKANTNÍM SALÁMEM

  • 2–3 lžíce nasekané hladkolisté petrželky + celé lístky na ozdobení
  • 250 g čerstvého smetanového sýra +
  • 200 g trvanlivého salámu paprikáš, nakrájeného na co nejtenčí plátky (pro zvýraznění je můžete nasucho opéct)
  • malá hrst zelených oliv, na plátky

S HRÁŠKEM A MÁTOU

  • 200g ricotty
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 200 g hrášku, mraženého
  • 1 lžíce nasekané bazalky
  • 1 lžíce nasekané máty
  • 50 g parmazánu v celku

S TUŇÁKOVÝM MÁSLEM

  • 1 malá , na podélné plátky
  • 120–150ml kvasného octa
  • 10 lžic krupicového cukru
  • sůl a čerstvě
  • 2–3 filátka ančoviček (sardelek)
  • 1 lžička kaparů + na ozdobení
  • 185g konzerva tuňáka v olivovém oleji
  • 100 g másla, změklého

CAPRESE

  • 250 g mozzarelly, na plátky
  • 2–3 lžíce bazalkového pesta
  • 250 g cherry rajčátek, na plátky
  • a mletý pepř na dokončení

S PASTRAMI

  • 100g zakysané smetany
  • 1 lžíce smetanového křenu
  • 1–2 lžičky hrubozrnné (kremžské)
  • 1 lžíce nasekané pažitky + celá stébla na ozdobení
  • 150 g hovězí šunky, na plátky
  • 3 šalotky, nakrájené na plátky

🥘 Postup přípravy

DOBRÝ ZÁKLAD

je chlebíčková klasika, ovšem chuť není žádná sláva. Prospěje jí opečení, klidně jen nasucho na pánvi.
BAGETA má podstatně lepší střídku i chuť, navíc se prodává i v celozrnné verzi. Nebojte se na chlebíčky použít i jiné pečivo: venezia, ciabattu…
NA KRÁJENÍ PEČIVA si pořiďte vroubkovaný nůž, ať už krájíte rovně, nebo šikmo. Jeden plátek jako druhý si můžete nakrájet na kráječích skoro v každém supermarketu

S pikantním salámem

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ NA CCA 15 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ

1 Petrželku promíchejte se sýrem a osolte. Natřete na plátky pečiva, obložte salámem a ozdobte olivami a petrželkou.

S tuňákovým máslem

PŘÍPRAVA 15 MINUT + ODLEŽENÍ ■ NA CCA 15 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ

1 Plátky okurky dejte do . svařte s cukrem, aby se rozpustil, a přidejte 2 lžičky soli. Směsí zalijte okurky, uzavřete a nechte den odležet.

2 a nasekejte nadrobno a vyšlehejte či rozmixujte je s tuňákem a máslem. Dochuťte solí a pepřem.

3 Pomazánku natřete na pečivo a ozdobte naloženou okurkou a kapary.

S pastrami

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ NA CCA 12 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ

1 Zakysanou smetanu promíchejte s křenem, hořčicí a pažitkou a směsí potřete plátky pečiva. Navrch naaranžujte plátky hovězí šunky a ozdobte kolečky šalotky a stébly pažitky.

S hráškem a mátou

PŘÍPRAVA 15 MINUT ■ NA CCA 12 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ

1 Ricottu prošlehejte s citronovou kůrou a lžící olivového oleje. Dochuťte solí a natřete na pečivo. zalijte vroucí vodou a nechte povolit, slijte a rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na . Přidejte nasekané a olivový , promíchejte a naneste na ricottu. Štědře posypte hoblinami parmazánu.

Caprese

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ NA CCA 10 CHLEBÍČKŮ ■ VELMI SNADNÉ

1 Plátky pečiva opečte nasucho na pánvi nebo v toustovači. Každý plátek potřete pestem a ozdobně obložte plátky mozzarelly a rajčat. Ozdobte pestem, opepřete a zakápněte olivovým olejem.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *