🕒 Doba přípravy: 2 hod.
🍽️ Množství: 6-8 porcí
🍪 Popis
Tradiční polská kuchyně využívá podobné suroviny jako ta česká, vepřové maso, houby a kysané zelí doplňuje v tomto receptu papriková klobáska, hovězí maso a sušené švestky. Výsledek je chuťově vynikajicí, určitě zkuste!
🍓 Ingredience
- vepřová plec nebo žebra 300 g
- hovězí krk nebo kližka 300 g
- vepřové paprikové klobásy 2 ks
- cibule 2 ks
- sladká mletá paprika 1 lžíce
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 4 ks
- sušené švestky 100 kg
- kysané zelí 800 g
- sušené houby (ideálně hříbky) 1 velká hrst
- uzený bok nebo slanina 200 g
- malé brambory 800 g
- sádlo 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
- cukr
- chléb k podávání
🥘 Postup přípravy
Vepřové a hovězí maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a mírně pocukrujte. Houby namočte do malé misky se studenou vodou. V ohnivzdorném hrnci rozehřejte sádlo na vysokou teplotu a maso ze všech stran prudce zatáhněte – nejdřív hovězí, poté vepřové.
Do hrnce přihoďte nahrubo nakrájené klobásy a také je opečte, po dvou minutách přidejte nasekanou cibuli a nechte ji krátce zesklovaťet. Přisypte papriku, trochu cukru, nové koření, bobkový list a ještě zarestujte. Přihoďte sušené švestky, kysané zelí i s lákem, houby i s vodou, v níž byly namočené, a oloupané nahrubo nakrájené brambory. Osolte, opepřete a zamíchejte. Hrnec zaklopte a bigos duste v troubě vyhřáté na 130 °C asi 4–5 hodin.
Až hrnec otevřete, maso by se mělo rozpadat. Bigos podávejte s chlebem. Nejlepší je trochu uleželý, tak druhý třetí den.








Napsat komentář