Vánoční medové perníčky

, ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 40 ks

🍓 Ingredience

  • mouka pšeničná hladká 500 gramů
  • kypřící 5 gramů
  • moučkový 170 gramů
  • 15 gramů (holandské)
  • 1 špetka
  • 1/2 lžíce (mletá)
  • 1/4 lžíce (mletý)
  • 1/4 lžíce (mletý)
  • 180 gramů
  • máslo 30 gramů
  • 10 mililitrů (tuzemský)
  • vejce 2 kusy
  • vejce 1 kus (rozšlehané na potření)
  • mouka pšeničná hladká (na posypání)

Poleva:

  • 1 kus
  • 1 lžička
  • šťáva citronová (pár kapek)
  • cukr moučkový 125 gramů

🥘 Postup přípravy

1. Do velké mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, solí, kakaem a kořením. Promíchejte, přidejte změklé máslo, tekutý med, rum a vejce. Rukama zpracujte těsto, vytvořte váleček, zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

2. Druhý den odřízněte část těsta, rukama zpracujte a na lehce pomoučené desce rozválejte na 2–3 mm. Předehřejte troubu na 180 °C.

3. Vykrajujte tvary a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nedávejte perníčky těsně vedle sebe, pečením trochu nabudou. Pečte 8–10 minut, podle velikosti tvarů.

4. Hned po vytažení z trouby lehce potřete rozšlehaným vejcem a nechte vychladnout na rovné desce.

5. Na polevu rozšlehejte bílek s vodou, citronovou šťávou a přimíchejte prosátý . Polevu dejte do sáčku, odstřihněte špičku a zdobte perníčky, jak vám fantazie a zručnost dovolí.

☕️ Poznámka

Perníčky podle receptu redaktorky Terezky jsou měkké a vláčné hned, jak je upečete. Ozdobte je tradičně něžnou bílkovou polevou, ta jim sluší nejvíc. Pokud si z některých kousků budete chtít vyrobit ozdoby na stromeček, nezapomeňte do nich před upečením vykrojit dírku.
Ingredience na 30 – 40 kusů, nutné počítat s odležením těsta 1 den

https://www.igurmet.cz/recepty/sladke/vanocni-cukrovi/vanocni-testa/pernickove/vanocni-medove-pernicky-5734/




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *