🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 porce
🍪 Popis
Talentovaná mladá kuchařka Hanka Budková pro nás sestavila recept na kuřecí supreme s bramborovými noky, svěžími hráškovými lusky a francouzskou omáčkou allemande. Jídlo podle ní musí být křupavé, šťavnaté a fresh, nemá v něm chybět nasládlost ani kyselost. A přesně takové tohle jídlo je.
🍓 Ingredience
NA NOKY
- brambory 500 g varný typ C, neloupané, vydrhnuté
- sůl 1,5 kg hrubá
- vejce 1 ks
- sýr gruyère 25 g nastrouhaný najemno
- mouka semolina 150 g
- škrob 15 g bramborový
- máta 10 lístků nasekané najemno
- muškátový oříšek strouhaný, na dochucení
NA KUŘE S NÁDIVKOU
- máslo 100 g pokojové teploty
- strouhanka panko 25 g
- petrželka 30 g hladkolistá, nasekaná najemno
- máta 3 g nasekaná najemno
- tymián 5 g lístky odrhnuté
- citron 1 ks najemno nastrouhaná kůra z celého, šťáva vymačkaná z 1/2
- kuřecí supreme 2 ks suprem = prsa s kostí a kůži
- olivový olej trocha
- sůl
NA OMÁČKU ALLEMANDE
- máslo 20 g
- mouka pšeničná hladká 20 g
- vývar kuřecí 1,2 l
- citronová šťáva vymačkaná z 1 citronu
- smetana ke šlehání 20 g
- žloutek 1 ks
- sůl
- pepř bílý mletý
- mražený hrášek 1 hrst povolený
- hrášek cukrový 1 hrst – nemusí být
🥘 Postup přípravy
1
Rozehřejte troubu na 170°C. Brambory položte na plech a zcela zasypte solí. Pečte cca 1 hodinu.
2
Měkké brambory vyjměte ze soli, oloupejte a propasírujte. Do mísy k bramborové hmotě přidejte vejce, sýr gruyère, semolinu, škrob, muškátový oříšek a nasekanou mátu. Rukama zpracujte těsto a vytvarujte úhledné malé válečky. Vyložte pařák pečicím papírem a na něj rozložte vytvarované noky. Pak pařák umístěte nad hrnec s vroucí vodou, přiklopte a napařujte 2 minuty. Napařené noky vyjměte a dejte stranou.
3
Připravte kuře. Smíchejte máslo se strouhankou, bylinkami a citronovou kůrou a šťávou a vetřete pod kůži kuřecích prsou supreme. Kůži kuřete potřete olejem a osolte. Vložte do trouby rozpálené na 220°C a pečte 10 minut, tak, aby kůže byla zlatavá. Poté stáhněte teplotu na 90°C a pečte 20 minut, vnitřní teplota masa by měla být 70°C.
4
Současně s masem připravte omáčku. V hrnci udělejte světlou jíšku z másla a mouky. Poté postupně přidávejte horký vývar a prošlehejte do hustoty podobné koprové omáčce. Vařte 20–25 minut a průběžně míchejte, omáčka by se měla zredukovat zhruba na polovinu. V misce rozšlehejte smetanu se žloutkem, stáhněte hrnec z plotny a postupně metličkou zašlehejte smetanu do omáčky. Dochuťte solí a bílým pepřem.
5
Seberte máslo, které se uvolnilo z upečeného kuřete. Rozehřejte jej na pánvičce a opečte na něm noky dozlatova. Ke konci opékání přidejte hrášek nebo hráškové lusky, aby se prohřály.
6
Na talíř položte kuře, noky, oba druhy hrášku a pokapejte omáčkou.
☕️ Poznámka
Energie 3540 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 330 g
Tuky 171 g
Vláknina 12 g








Napsat komentář