Kuřecí supreme s bramborovými noky a omáčkou allemande

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 porce

🍪 Popis

Talentovaná mladá kuchařka Hanka Budková pro nás sestavila recept na kuřecí supreme s bramborovými noky, svěžími hráškovými lusky a francouzskou omáčkou allemande. Jídlo podle ní musí být křupavé, šťavnaté a fresh, nemá v něm chybět nasládlost ani kyselost. A přesně takové tohle jídlo je.

🍓 Ingredience

NA NOKY

  • 500 g varný typ C, neloupané, vydrhnuté
  • 1,5 kg hrubá
  • vejce 1 ks
  • gruyère 25 g nastrouhaný najemno
  • mouka semolina 150 g
  • škrob 15 g bramborový
  • 10 lístků nasekané najemno
  • strouhaný, na dochucení

NA KUŘE S NÁDIVKOU

  • máslo 100 g pokojové teploty
  • 25 g
  • petrželka 30 g hladkolistá, nasekaná najemno
  • máta 3 g nasekaná najemno
  • 5 g lístky odrhnuté
  • 1 ks najemno nastrouhaná kůra z celého, šťáva vymačkaná z 1/2
  • kuřecí supreme 2 ks suprem = prsa s kostí a kůži
  • olivový trocha
  • sůl

NA OMÁČKU ALLEMANDE

🥘 Postup přípravy

1
Rozehřejte troubu na 170°C. Brambory položte na plech a zcela zasypte solí. Pečte cca 1 hodinu.
2
Měkké brambory vyjměte ze soli, oloupejte a propasírujte. Do mísy k bramborové hmotě přidejte vejce, sýr gruyère, semolinu, škrob, muškátový oříšek a nasekanou mátu. Rukama zpracujte těsto a vytvarujte úhledné malé válečky. Vyložte pařák pečicím papírem a na něj rozložte vytvarované noky. Pak pařák umístěte nad hrnec s vroucí vodou, přiklopte a napařujte 2 minuty. Napařené noky vyjměte a dejte stranou.
3
Připravte . Smíchejte máslo se strouhankou, bylinkami a citronovou kůrou a šťávou a vetřete pod kůži kuřecích prsou supreme. Kůži kuřete potřete olejem a osolte. Vložte do trouby rozpálené na 220°C a pečte 10 minut, tak, aby kůže byla zlatavá. Poté stáhněte teplotu na 90°C a pečte 20 minut, vnitřní teplota masa by měla být 70°C.
4
Současně s masem připravte omáčku. V hrnci udělejte světlou jíšku z másla a mouky. Poté postupně přidávejte horký vývar a prošlehejte do hustoty podobné koprové omáčce. Vařte 20–25 minut a průběžně míchejte, omáčka by se měla zredukovat zhruba na polovinu. V misce rozšlehejte smetanu se žloutkem, stáhněte hrnec z plotny a postupně metličkou zašlehejte smetanu do omáčky. Dochuťte solí a bílým pepřem.
5
Seberte máslo, které se uvolnilo z upečeného kuřete. Rozehřejte jej na pánvičce a opečte na něm noky dozlatova. Ke konci opékání přidejte hrášek nebo , aby se prohřály.
6
Na talíř položte kuře, noky, oba druhy hrášku a pokapejte omáčkou.

☕️ Poznámka

Energie 3540 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 330 g
Tuky 171 g
Vláknina 12 g

https://www.apetitonline.cz/recept/kureci-supreme-s-bramborovymi-noky-omackou-allemande




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *